Werkgroepen
Werkgroep 1: Ik doe dit altijd zo…
Over leefstijl en karmische aspecten
Met elkaar verkennend en oefenend in gesprek gaan over:
- Hoe mijn levensthema mijn leefstijl beïnvloed.
- Wat kom ik steeds weer tegen?
- Hoe komt dat?
- Wat doe ik daarmee?
- Wat heb ik nodig?
- Hoe voelt dat?
- Wat wil ik met die inzichten doen?
Dat levert aanknopingspunten op om mijn leefstijl te vernieuwen.
Werkgroepleider: Christoph Rosenkranz
Werkgroep 2: Antroposofische farmacie
Het zelfgenezend vermogen is belangrijk bij het doormaken van een ziekte. Vaak heeft het lichaam hiermee voldoende in huis om er weer bovenop te komen tijdens en na het doormaken van een ziekte. In andere gevallen kan een geneesmiddel hulp bieden. In deze workshop wil ik vertellen hoe een antroposofisch geneesmiddel het zelfgenezend vermogen kan ondersteunen en stimuleren.
Werkgroepleider: Florian Bonte
Conferentiefolder
Werkgroep 3: Schrijven wie je bent, autobiografisch schrijven.
Schrijven is MAGIE- het brengt herinneringen in samenhang en zo je leven in samenhang met de wereld. Door je pen in je hand te nemen, nemen we ons leven in de hand.
Laat je verrassen.... je pen weet de weg. Je hoeft geen schrijftalent te zijn, iedereen kan het.
Benodigdheden: een fijne pen en papier.
Werkgroepleider: Dorine Berkhout
Werkgroep 4: Over-Gewicht
Hoe zet je motivatie om in gezond makend gedrag.
Werkgroepleiders: Linda van Santen en Twan Nijenhuis
Werkgroep 5: De ‘leefstijl’vraag achter het kind met KNO problemen
Uitgangspunt voor deze workshop is het KNO-zorgprogramma zoals we dat in het Therapeuticum van Utrecht hebben ontwikkeld. Hierbij gaan leefstijlaanpassingen en therapeutische interventies hand in hand.
We nemen jullie mee in de aanleiding, de ontwikkeling en de ervaringen van dit programma. Vervolgens gaan we samen verdiepend op zoek naar verschillende karakteristieken van het kind met KNO problemen.
Werkgroepleiders:
Mirjam Zonneveld, verpleegkundige; Liselot Schiphorst, fysiotherapeute
Werkgroep 6: Inspiratie
Bij een gezonde leefstijl hoort om leren gaan met stress, we komen in ons leven allemaal stress tegen en hebben dat ook nodig om ons te kunnen ontwikkelen. Veerkracht is hierin belangrijk, de veerkracht om om moeilijk situaties aan te gaan en daarin te leren. Gelukkig kunnen we veerkracht in ons ontwikkelen. In deze workshop is er korte uitleg en onderzoeken we hoe het met onze eigen veerkracht is gesteld.
Werkgroepleider: Pauli van Engelen
Werkgroep 7: Veerkracht ontwikkelen door euritmische beweging
De dagelijkse realiteit laat ons veelvuldig voor een beeldscherm zitten. Hoe kan euritmisch bewegen de eenzijdige houding compenseren? Kleine praktische oefeningen en uitwisseling over de dagelijkse praktijk.
Werkgroepleider: Manja Wodowoz-de Boon
Werkgroep 8: Je handen te vol, je hoofd te vol, je agenda dicht geslipt? (Antroposofische) meditatie helpt.
Het lijkt misschien onmogelijk maar het inruimen van korte momenten om te mediteren helpt je ordenen in je leven en het werk. Een gezonde dosis stress heeft een positieve invloed op je werk, maar te veel is ongezond; je raakt overbelast, verliest overzicht en inzicht. In deze workshop leer je wat je kan doen om via een meditatieve weg te ont-stressen en grip op jezelf en je werk te terug krijgen.
We gaan oefenen met beelden en teksten die je kunnen inspireren.
Werkgroepleider: Denise Veldhuis
Werkgroep 9: Werkplaats innerlijke scholing
In de dagelijkse hectiek van het leven kan een behoefte ontstaan om je even terug te trekken en rustmomenten in te plannen waarbij je jezelf concentreert op een zinvolle inhoud: een gedicht, een spreuk, een citaat, een beeld…. Daarmee begint het mediteren.
Innerlijke scholing vanuit de antroposofie geeft allerlei oefeningen die je gewoon in je dagelijkse werk kunt meenemen, zoals het richten van je aandacht, het doen van wat je je hebt voorgenomen, innerlijke beweeglijkheid, onbevangen waarnemen en ook het terugkijken op de dingen die gebeurd zijn.
In deze digitale werkplaats ‘innerlijke scholing’ gaan we een aantal daarvan met elkaar oefenen.
Werkgroepleider: Madeleen Winkler, huisarts
Werkgroep 10: Ervaringen in de Hartschool Zoetermeer
Sinds zeven jaar wordt in Zoetermeer iedere herfst een zgn. Hartschool gegeven voor een groep hart/vaatpatiënten en hun eventuele partners.
De Hartschool biedt ervaring en inzicht in samen gezond koken, bewegen, kunst en muziek, inleidingen over het hart, hartziekten en (reguliere en natuurlijke) geneesmiddelen, gesprekken over levensvragen en zingeving. De ervaringen van de deelnemers zijn heel positief.
In onze workshop maak je ervaringsgericht kennis met de hartschool door 4 korte introducties:
-
een andere kijk op het hart: embryologie en bloedsomloop in een nutshell
-
een vormtekening (graag papier en potlood/pen vast klaarleggen),
- een biografische oefening: kun je je een gebeurtenis in je leven rond je 9e/10e jaar herinneren die indruk maakte?
- een euritmietherapie-ervaring (zorg svp voor een plek waar je kunt staan en bewegen)
Werkgroepleiders:
Marco Ephraïm, huisarts
Maaike Kroese, kunstzinnig therapeut
Marjanke de Jong, gesprekstherapeut
Irene Pouwelse, euritmietherapeut
Meer informatie over de hartschool: www.therapeuticumaurum.nl, linksonder bij Ketenzorg/hartvaatziekten
Werkgroep 11: Kracht van gewoontes
Voor elk mens is het van belang zijn opgave te kennen. Zo kan je groeien aan je opdracht en werken aan een wereld waarin je wil leven. Leefstijl staat gelijk aan gewoontes. Goede gewoontes zijn moeilijk te leren en makkelijk te leven. Slechte gewoontes zijn makkelijk te leren en moeilijk te leven. Er is motivatie nodig, als de zin verloren is. Als een mens zijn opgave kent is de zin en motivatie gevonden. Ik denk dat er dan motivatie is voor bijna elke denkbare verandering. In de werkgroep probeer ik deze cyclus inzichtelijk te maken en krijg je handvatten hoe je hier in de dagelijkse praktijk met patiënten, leerlingen of cliënten mee kan werken.
Werkgroepleider: Severijn Velmans
Werkgroep 12: Waar gaat jouw vuur van branden en wat is belangrijk voor jou?
Denk eens aan een situatie waarin je onlangs veel plezier had. Heb je het voor je? Het feit dat we je deze vraag stellen maakt jou er in ieder geval weer even bewust van. Het licht je dag even op door aan iets vreugdevols te denken, nietwaar? Merk je de werking?
Als we je nu vertellen dat dit slechts één van de bronnen van levensvreugde is waar je je bewust van bent en dat er nog zes andere bronnen zijn, zou je dat dan willen onderzoeken? Dat kan in deze werkgroep. Het wordt een eerste kennismaking met het gedachtegoed zeven bronnen waarbij je een persoonlijke actie ontwikkelt die je gelijk kan inzetten
Werkgroepleider: coach van de Raphaelstichting